Scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației de către primarul Tecuciului – primită la redacție

Acum câteva minute am primit pe adresa redacției o Scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației de către Primarul Municipiului Tecuci, Daniel Țuchel. Ea vine ca reacție la schimbările politice majore ce au avut loc la nivelul conducerilor instituțiilor de învățământ tecucene și nu numai, prin care 9 directori au fost nevoiți să își înainteze demisiile la presiunile ciumei roșii PSD. Cum putem avea încredere în PSD când însuși conducătorul său este un plagiator demonstrat, dar care și-a șters urmele desființând toate organismele care au ajuns la aceasta concluzie. Se dorește o viitoare tânără generație educată, pregătită pentru viață, inteligentă sau doar una supusă, obișnuită din timp cu limitele și recompensele? Să nu uităm că PSD este cam sărăcuț când vine vorba de intelectuali, iar în rândul propriilor săi membri și simpatizanți cam bate vântul.

9 DIRECTORI AI UNITĂŢILOR DE ÎNVĂŢĂMÂNT DIN MUNICIPIUL TECUCI ŞI-AU ÎNAINTAT DEMISIILE LA PRESIUNILE PSD – ISJ GALAŢI

  E. S. domnului Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei Naţionale

4 august 2014

 Stimate domnule Ministru,

 În calitate de Primar al municipiului Tecuci, va aduc la cunoştinţă faptul că astăzi, 4 august 2014, nouă directori ai unităţilor de învăţământ din municipiu şi-au înaintat demisiile din funcţia de director, la presiunile PSD – ISJ Galaţi.

Constat, domnule Ministru Remus Pricopie, că din cele 18 noi delegări efectuate în Consiliul de Administraţie al ISJ Galaţi din data de 1 august 2014, 9 înlocuiri s-au produs în unităţile de învăţământ din municipiul Tecuci. În această şedinţă, înlocuirea directorilor din municipiul Tecuci a fost făcută „ la pachet”, pe listă, fără a se avea în spate vreo analiză obiectivă a activităţii fiecăruia dintre cei înlocuiţi. Evident, nu s-a putut formula nici un argument obiectiv în „ favoarea” schimbării acestora. Nu există nici o notă de control a ISJ Galaţi, la nivelul unităţilor de învăţământ ai căror directori au fost înlocuiţi, care să constate deficienţe manageriale. Mai mult, ca în perioada comunistă, directorii înlocuiţi au fost supuşi  unor controale abuzive ale ISJ Galaţi, pe baza unor anonime, deşi atât legislaţia românească, cât şi cea europeană, interzic astfel de abuzuri.

Acuz, domnule Ministru, ingerinţe politice în aceste înlocuiri făcute cu orice preţ, deoarece profesori şi manageri competenţi, profesori doctori, profesori cu gradul didactic I, experţi în management educaţional cu punctaje relevante, au fost înlocuiţi cu cadre didactice, în marea lor majoritate, lipsite de performante profesionale, uneori şi fără acel minim grad II, cerut de legislaţia în vigoare. În favoarea cui au fost făcute aceste schimbări, domnule Ministru? Pot să afirm cu tărie că aceste schimbări nu vizează nici într-un caz binele elevilor, al părinţilor, al comunităţii sau performanţa sistemului de învăţământ.

Înţelegând importanţa învăţământului în evoluţia comunităţii, în calitate de ordonator principal de credite am acordat finanţări tuturor unităţilor de învăţământ din municipiu, fără discriminare, în limita resurselor disponibile, având ferma convingere că orice cetăţean român are dreptul constituţional de a-şi exprima opiniile în exteriorul locului de muncă.

Constat astăzi, domnule Ministru al Educaţiei Naţionale, că depolitizarea învăţământului rămâne la nivel declarativ în guvernarea PSD, ceea ce se petrece la ora actuală în sistemul de învăţământ fiind o insultă la adresa bunului-simţ. Legea Educaţiei Naţionale şi recenta ordonanţă 49/2014 care vizează creşterea rolului comunităţii în activitatea unităţilor de învăţământ, promovată de guvernul PSD, raman, domnule Ministru, ca forme fără fond.

Îmi exprim astfel, domnule Ministru al Educaţiei Naţionale, îngrijorarea faţă de evoluţia învăţământului tecucean, învăţământ care a dat României multiple personalităţi, pornind de la academicieni,  cercetători, IT-işti, oameni de cultură, considerând că aceste ingerinţe politice în învăţământ vor avea efecta pe termen lung. Şi vă întreb din nou, domnule Ministru, cine are de câştigat?

Nu-mi rămâne, domnule Ministru Remus Pricopie, decât să mulţumesc eu acestor cadre didactice, care de multe ori şi-au sacrificat timpul şi chiar familiile, pentru un salariu mai mult decât nemulţumitor faţă de sarcinile impuse de funcţia de director, doar pentru a sprijini sistemul de invăţământ românesc cu competenţa, experienţa şi dăruirea domniilor lor.

Primarul Municipiului Tecuci,Ec. Gerhardt Daniel Țuchel

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll Up