O istorie uitată – Masacrul de la Fântâna Albă 1 Aprilie 1941 – eveniment comemorat pe 1 Aprilie, ora 11:30, la Muzeul de Istorie ”Teodor Cincu”

Sâmbătă 1 Aprilie, ora 11:30 vă invităm la Muzeul de Istorie ”Teodor Cincu” pentru a comemora printr-o proiecție video și o dezbatere liberă, masacrul de la Fântâna Albă din data de 1 Aprilie 1941.

În anul 2011, Camera Deputaților a adoptat propunerea legislativă nr. 796/2010 prin care data de 1 Aprilie se instituie drept Zi națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.

În perioada datei de 1 Aprilie 1941, propagandiști sovietici au lansat zvonul conform căruia, granițele s-au deschis, un test meschin de loialitate față de U.R.S.S. sau un pretext pentru a se debarasa de populați românească. Un grup de aproximativ 3000 de români, s-au încolonat, cu steaguri albe, icoane în mâni și cu preoții în frunte pentru a trece granița. Apropriindu-se de de frontieră, grănicerii sovietici i-au somat, după care au deschis focul secerând mulțimea, nesatisfăcuți de rezultat din spatele grupului, a venit cavaleria care a masacrat și restul locuitorilor. Cei morți și cei suferinzi, au fost îngropați de vii în gropi comune, iar timp de două zile pământul s-a mișcat asupra corpurilor inerme ale bucovinenilor.

Conform mărturiilor și statisticilor, peste un milion de români bucovineni și-au pierdut viața între anii 1940-1960, masacrați, deportați sau pur și simplu uciși de nepăsarea societății. Teritoriul Bucovinei de Nord a fost eliberat în anul 1941 la 22 iunie odată cu operațiunea Barbarossa, spre sfârșitul celui de al doilea război mondial, teritoriul a fost ocupat și cedat de guvernul comunist condus de Petre Groza, Uniunii Sovietice.

La 7 iulie 1997, cu 65 de voturi pentru, 50 contra, 3 abţineri, într-o atmosferă de totală confuzie, Senatul României ratifică „Tratatul cu Ucraina”. Republica Ucraina – stat apărut în 1991 – dispune de un act prin care actuala graniţă îi este recunoscută de statul român. Bucăţi din marmura trupului ţării se desprind, ducând cu ele zidurile Cetăţii Albe şi ale Hotinului, Ţinutul Herţa, sanctuarul de cultură al Cernăuţilor.

Astfel românii din Bucovina au fost uciși de trei ori, odată de mitralierele sovietice în anul 1941, a două oară șterși din memoria colectivă între 1945 și 1991 și a treia oară în 1997 când Statul Român de bună voie a renunțat definit la pretențiile teritoriale asupra Bucovinei.

Muzeul de Istorie ”Teodor Cincu” Tecuci

Scroll Up