Mișcarea internațională SĂPTĂMÂNILE ACȚIUNILOR „OAMENII FOTBALULUI” ajunge și la nivelul județului Galați

Mișcarea internațională SĂPTĂMÂNILE ACȚIUNILOR „OAMENII FOTBALULUI” ajunge anul acesta și în România, urmând să fie implementată la nivelul județului Galați

Galați, 05.10.2016: Asociația Semper Musica Filiala Tecuci anunță lansarea proiectului internațional <Luptăm împotriva discriminării în România prin educație non-formală și fotbal>, inițiativă finanțată de Rețeaua Internațională FARE și organizată în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Galați, Consiliul Județean al Elevilor Galați și Federația Română de Fotbal.

Mișcarea internațională Săptămânile acțiunilor „Oamenii fotbalului” își dorește să atragă atenția comunităților în care se organizează acțiuni sportive asupra discriminării din fotbal, să dezvolte un front comun la acest nivel și să identifice idei și practici care să reducă marginalizarea și excluderea.

Proiectul organizat de Asociația Semper Musica Filiala Tecuci sub umbrela FARE își propune să identifice 27 de liceeni, de la nivelului județului Galați, pe care să îi formeze în diferite problematici legate de discriminare, educație non-formală și strategii pentru organizarea de meciuri de fotbal, urmând ca aceștia, ulterior taberei de formare, să organizeze 27 de evenimente publice care să îmbine fotbalul și diferite problematici, într-un mod cât mai neconvențional, pentru atragerea atenției cetățenilor asupra nivelului de discriminare din fotbal și nu numai.

Proiectul vine în contextul în care, în România, în 2015, conform Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, percepția dominantă cu privire la grupurile discriminate face referire, în primul rând, la persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA (65%), persoanele dependente de droguri (57%) și persoanele cu dizabilități fizice și psihice (55-56%). Peste jumătate dintre respondenții studiului CNCD au indicat aceste categorii ca fiind discriminate mult și foarte mult în România. Conform FRA – Fundamental Rights Agency, în multe sporturi organizate la nivelul Uniunii Europene, minoritățile și migranții sunt slab reprezentați, în mod special, la nivelul pozițiilor de management ale organizațiilor sportive. În ceea ce privește rasismul din fotbal, fanii sunt de cele mai multe ori responsabili pentru incidentele cauzate de rasism. De asemenea, aceste tipuri de incidente au loc și printre jucători, cu precădere în sporturile practicate de amatori.

Mădălin Ianuș, Director Executiv al Asociației Semper Musica Filiala Tecuci, menționează: „Suntem onorați să fim selectați pentru organizarea acestei mișcări în România și sperăm ca liceenii selectați nu numai să organizeze evenimente cu impact major, ci să și ducă mesajul mișcării mai departe. Proiectul pentru care am obținut o finanțare din partea FARE va lupta cu discriminarea de orice tip prin organizarea de evenimente neconvenționale în combinație cu meciuri de fotbal. De exemplu, un licean ar putea organiza un meci de fotbal între părinți și copiii lor – mamele cu băieții vs. tații cu fetele – și o expoziție de imagini despre violența domestică și discriminarea de gen. Vom încerca ca toate cele 27 de evenimente să fie bazate pe imensa imaginație și creativitate ale tinerilor și astfel să reușim să mai reducem din nivelul de discriminare din România.

Florin Șari, Manager Responsabilitate Socială și Bună Guvernanță, Federația Română de Fotbal, menționează:Fotbalul este un vehicul educațional prin excelență, prin valorile pe care se bazează și prin virtuțile pe care le educă. Mai mult, fotbalul dezvoltă calități și modelează comportamente într-un sens benefic, dacă acestea sunt educate cu bună-credință și cu responsabilitate. Stimularea implicării copiilor și tinerilor în fenomenul fotbalistic, depășirea cu mingea la picior a barierelor de orice formă, celebrarea victoriei și a campionilor sunt ingredientele acțiunii pozitive în palierul combaterii discriminării, a rasismului și a discursului instigator la ură, pentru UEFA și FRF în egală măsură.„

Despre Asociația Semper Musica Filiala Tecuci

Asociația Semper Musica Filiala Tecuci a luat naștere în iunie 2015 cu ocazia proiectului Voluntar de Tecuci!, inițiativă finanțată de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile prin Fondul ONG, granturile SEE 2009-2014. Filiala Tecuci a Asociației Semper Musica, prin viziunea asumată, are în vedere dezvoltarea unui oraș în care tinerii tecuceni SE IMPLICĂ, MOBILIZEAZĂ comunitatea ȘI REZOLVĂ problemele celor în dificultate. În prezent, Asociația Semper Musica implementează proiecte de tineret cu sprijin din partea Ministerului Tineretului și Sportului și Direcției Județene pentru Sport și Tineret Galați.

 

Despre FARE

Rețeaua Fare luptă cu toate formele de discriminare, inclusiv rasism, naționalism de extremă dreaptă, sexism, homofobie și discriminare împotriva persoanelor cu dizabilități. Fare lucrează la toate nivelele pentru a promova incluziunea socială a grupurilor marginalizate și discriminate în fotbal. Fare este o organizație internațională cu peste 130 de membrii din mai mult de 35 de țări europene. Multe alte grupuri și activiști se alătură activităților, campaniilor și evenimentelor organizate de Fare în fiecare an.

Mai multe informații despre FARE, puteți găsi la următorul link: http://www.farenet.org/about-fare/romanian/

 

Despre Federația Română de Fotbal

De-a lungul timpului, FRF s-a implicat în numeroase acțiuni care au avut ca temă promovarea respectului pentru diferențe și lupta împotriva discriminării. Printre acțiunile proprii sau în parteneriat amintim: 1. Competiția „Campionii speciali„ adresată copiilor cu dizabilități; 2. Turneul Balcanic al Transplantaților; 3. ”CUPA DIVERSITĂŢII”, un eveniment al FAIR PLAY-ului și respectului; 4. Uniți prin fotbal”, competiție de fotbal adresată copiilor din Ferentari. Acestea sunt doar o parte dintre acțiunile în care FRF se implică pentru combaterea discriminării de orice fel din fotbal și promovarea incluziunii și a respectului pentru diferențe.

Mai multe informații despre FRF, puteți găsi la următorul link: http://www.frf.ro/despre-frf/responsabilitate-sociala

 

Despre Direcția Județeana pentru Sport și Tineret Galați

DJST Galați este un constant susținător al sportului din județul Galați, instituția fiind implicată anual în zeci de evenimente de gen. Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Galați asigură implementarea la nivel județean a strategiei și politicilor Guvernului în domeniile sportului și tineretului. De asemenea, anual, DJST Galați acordă finanțări prin organizarea unui concurs local de proiecte de tineret, sprijin de care pot beneficia ONG-urile din România pentru proiectele acestora de tineret.

Mai multe informații despre FRF, puteți găsi la următorul link: http://djstgalati.ro/

 

Despre Consiliul Județean al Elevilor Galați 

Consiliul Elevilor este o formă de organizare asociativă a elevilor și reprezintă un factor important al democratizării școlii și a relației elev-profesor. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii își pot alege reprezentanții pe baza principiului reprezentativității. Pot formula puncte de vedere specifice lor și pot elabora propuneri pentru îmbunătățirea calității vieții școlare. 

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să luați legătura cu următoarele persoane:
Mădălin Ianuș, Asociația Semper Musica Filiala Tecuci, tel: 0769.986.260
Florin Șari, Federația Română de Fotbal, tel:  0786.533.566
Anamaria Vasiliu, DJST Galați, tel: 0748.024.747
Andreea Speianu, CJE Galați, tel: 0749.055.775
Mariana Linhan, Ofițer presă, FARE Internațional, tel: +44 20 7253 6795 (ENGLEZĂ)

footballpeople-luptam-impotriva-discriminarii

Scroll Up