„Mesaj pentru tecuceni” – din partea Domnului Luncasu Lucian – Pastor la Biserica Evanghelica Romana, filiala Tecuci

Am primit un „Mesaj catre tecuceni” din partea Domnului Luncasu Lucian – Pastor la Biserica Evanghelica Romana, filiala Tecuci, cu rugamintea de-al publica.

Stimati tecuceni, constat ca in ultima perioada, s-a vehiculat in spatiul public tema religiei, pe care unii candidati la alegerile prezidentiale o au, si prevad ca se vor ascutii discutiile pe aceasta tema, in perioada urmatoare, doresc sa va cer ingaduinta de a exprima un punct de vedere in aceasta privinta.

In primul rand trebuie sa stim ca exista in lumea aceasta mai multe religii: Crestinismul, islamismul, iudaismul, etc. In Romania, majoritar este Crestinismul, in mod absolut. In cadrul Crestinismului exista mai multe Biserici si Culte. In Romania sunt legiferate un numar de 18 Biserici si Culte.

Astfel exista de cateva sute de ani Biserica Evanghelica C.A. (confesiunea augustana), avand in Romania sediul la Sibiu. Din aceasta Biserica face parte d-l Klaus Johanis.

Pe langa aceasta, in Romania mai exista Biserica Evanghelica Romana, o organizatie aparuta pe teritoriul tarii noastre, acum aproape 90 de ani. Aceasta Biserica are ca fondator pe Dumitru Cornilescu, in urma caruia a aparut o traducere a Bibliei, folosita pana azi de toate Bisericile si Cultele neoprotestante, vorbitoare de limba romana.

Deci d-l Klaus Johanes nu e neoprotestant, ci este protestant (luteran). Urmas direct al Reformei lui Martin Luther, din Germania .

Noi, neoprotestantii, dorim sa contribuim la pacea sociala, bunastarea materiala a poporului nostru si sa aducem plus-valoare la progresul Romaniei. Deci nu trebuie sa fim spaima pentru nimeni. Respectam Poporul nostru, din care facem parte, ne iubim tara si cultura romana.

Daca exista diferente in modul de inchinare la Dumnezeu, va rog sa imi permiteti a va explica .

Noi credem, ca toti crestinii, in Sfanta Treime. Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Tot asa si omul e o treime. Trup, suflet si duh. In primele doua, putem sa fim toti la fel. Acelasi comportament, imbracaminte, maniere, regim alimentar. Putem avea aceleasi aspiratii, sentimente, cum ar fi patriotismul. Ne deosebim in ceea ce priveste duhul omului. Acesta e un compartiment individual, in care omul se intalneste cu Dumnezeu. Aici, consideram ca nimeni nu are dreptul sa intre. Este Templul personal, unde omul ia legatura cu Divinitatea.

Regimurile totalitare, tocmai acest compartiment al omului au cautat sa-l suprime. Aici consta si personalitatea individului si ii confera libertate de exprimare, libertate politica, dar mai ales religioasa.

In concluzie, daca d-l Klaus, va ajunge Presedintele Romaniei, va avea intelepciunea ca sa respecte poporul raman, in religia si traditiile sale, si se va ocupa de cele doua caracteristici ale omului: trup si suflet. Adica tot ce va fi necesar pentru dezvoltarea Romaniei. In compartimentul spiritual, nu se va amesteca. Asa cum noi respectam poporul roman si religia lui si noi neoprotestantii, dorim sa fim respectati. Unii, din necunostinta de cauza, altii din rea-credinta, ne numesc sectanti. Va dau un exemplu de respect pe care, personal l-am aplicat. Fiul meu, conform legii, nu era obligat sa fie in sala de clasa, atunci cand venea ora de religie. Legea Cultelor, ne permite tinerea orelor de religie, in propriile biserici si notele sa fie recunoscute de unitatile de invatamant. Eu nu am procedat asa. Am lasat copilul sa participle la ora de religie, in cadrul scolii, din clasa I-a, pana in clasa VIII-a. Aceasta in semn de respect pentru religia poporului in mijlocul caruia locuim.

Doresc, ca in continuare, Dumnezeu sa dea intelepciune conducatorilor nostri si sa nu deschida rani si conflicte in sanul poporului, pentru a perturba pacea sociala.

Va multumesc si Doamne ajuta!

Luncasu Lucian – Pastor la Biserica Evanghelica Romana, filiala Tecuci

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll Up