Festivalul interjudețean de folclor „Cântă de răsună lunca” Ediția a XXV-a – Tecuci

Scurt istoric – Festivalul Interjudețean de Folclor –  „Cântă de răsună lunca”

În urmă cu 40 de ani debuta în Tecuci un concurs interjudețean de folclor care încă după primele sale ediții avea să devină un autentic brand cultural al acestor locuri: Festivalul interjudețean de folclor „Cântă de răsună lunca”.  Evenimentul a reprezentat o frumoasă inițiativă de a-i aduce în fața publicului tecucean pe interpreții cântecului, dansului și portului popular, a datinilor și a obiceiurilor românești atât de frumos prezentate în cultura română de două mari personalități născute nu departe de aceste locuri: folcloriștii Tudor Pamfile (Țepu) și Petru Caraman (Vârlezi).

Festivalul a debutat în anul 1968 când România se mai găsea încă într-o perioadă de oarecare deschidere culturală, iar la conducerea Casei de Cultură se găsea profesorul Constantin Filiță, cel care împreună cu fostul director Eiber Lutfac, au avut ideea organizării acestei frumoase sărbători a cântecului, dansului și portului popular.

Dacă la început organizatorii și-au propus doar promovarea tradițiilor din toată zona Moldovei, pe parcursul anilor, aria etno-folclorică a participării s-a extins peste Carpați, în Transilvania, (județele Bistrița Năsăud, Alba, Sibiu), Muntenia (județele Brăila, Buzău, Teleorman, Gorj), Dobrogea (județele Tulcea și Constanța), dar și dincolo de Prut în Basarabia.

Primele ediții ale concursului au fost programate in luna iunie și au avut ca loc de desfășurare Parcul „Crâng”, lângă fosta grădină zoologică. Ulterior data de desfășurare a fost schimbată în luna septembrie, iar scena a fost mutată în Parcul „1 Mai”. Evoluția artistică a dansatorilor, a orchestrelor, a soliștilor vocali și instrumentiștilor a fost în atenția unor jurii formate în cea mai mare parte din specialiști în folclor, personalități ale vieții culturale naționale, precum și cercetătoarea Steluța Popa, compozitorii Constantin Arvinte, Ludovic Paceag, maeștrii coregrafi Tita Sever, Teodor Vasilescu, Aurelian Ciornei.

Nu în ultimul rând trebuie amintit că din juriul festivalului au făcut parte de-a lungul anilor și mari interpreți ai muzicii populare românești: Lucreția Ciobanu, Ștefania Rareș, Maria Ciobanu, Mioara Velicu, Maria Bararu, Laura Lavric, Maria Pietraru.

Toată această prezentare a festivalului interjudețean „Cântă de răsună lunca”, întrerupt după anul 1995, pledează argumentat ideea că el a reprezentat un brand cultural al Tecuciului, iar readucerea lui în actualitate de către Casa de Cultură, după aproape 20 de ani de absență, nu face decât să reașeze în mod binemeritat acest eveniment în calendarul marilor concursuri naționale de folclor.

Juriul:
Președintele juriului: DOINA IȘFĂNONI – Conf. Univ. Dr. etnolog
LILIANA DUMITRU – Prof. Dr. – Universitatea Națională de Muzică București
PETRICĂ VLASE – Maestru coregraf – Director Ansamblu folclor „Busuiocul” – Bacău
GRIGORE BĂCANU – Maestru coregraf
ION CHICIUC – Dirijor – Director al Ansamblului „Doina Covurluiului” – Galați
 Director festival – Prof. MIRCEA CĂLIANU

Au participat:
„Graiul Tânăr Dobrogean” – Constanța
„Floricica de pe Prut” – com. Vetrișoaia, jud. Vaslui
„Altona” – com. Cerna, jud. Tulcea
„Cununița Satului” – com.Liești, jud. Galați
„Constantin Condruz” – com. Gemenele, jud. Brăila
„Movilenii” – com Movileni, jud. Galați
„Moineșteanca” – loc. Moinești, jud. Bacău
„Cununița Țepului” – com. Țepu, jud. Galați
„Floricica” – com. Comarnic, jud. Prahova
„Mugurașii” – loc. Tecuci, jud. Galați
„Privighetoarea Zeletinului” – loc. Podu Turcului

Sursa: Pliant prezentare eveniment

Fotografii de la acest eveniment:

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll Up