Elevii de la Colegiul Naţional ,,Calistrat Hogaş’’ Tecuci, aleg ,,Fără ură, cu toleranţă’’

Aflat la a VII-a ediţie, Concursul Naţional „Fără ură, cu toleranţă”, derulat cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet 2017, implementat de organizaţia “Salvaţi Copiii” cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale,  se desfăşoară în perioada 7 februarie-24 martie. Tema abordată se  încadrează în mişcarea globală de combatere a discursului instigator la ură „No hate speech movement”.

În acest context, elevii clasei a X-a D, de la Colegiului Naţional ,,Calistrat Hogaş’’ Tecuci, coordonaţi de prof. Ioniţă Doina au desfăşurat activitatea  ,,Stop Bullying!’’. A fost un prilej pentru toţi cei prezenţi, de a-și aminti cât de importantă este susținerea și ajutorul reciproc pentru o dezvoltare sănătoasă dar și pentru construirea unei societăți frumoase.

Activitatea a avut ca principal scop, creşterea nivelului de informare a elevilor, profesorilor, părinţilor şi comunităţii, cu privire la efectele pe care situaţiile de bullying le au asupra tuturor celor implicaţi, fie că aceştia au rolul de victimă, agresor sau martor.

S-au prezentat diferitele forme de bullying, de la tachinare, excludere din grup, hărțuire, agresiune verbală dar și fizică. Orice cuvânt, oricât de neînsemnat  ar părea, oricare jignire adresată unui coleg,  poate duce la traume și poate constitui o formă a fenomenului de bullying.

S-a menţionat şi fenomenul de cyberbullying, care reprezintă agresarea cuiva, din spatele unui calculator, sau al unui alt device prin care lumea poate comunica. Pe diverse site-uri de socializare sunt adresate cuvinte jignitoare, pagini cu caracter discriminator, răutăţi gratuite. Din păcate, acestea sunt lucruri ,,normale”, care se întâmplă zilnic. Cu cât eşti mai expus pe Internet, cu atât poţi cădea în plasa celor care de abia aşteaptă să-şi găsească o nouă victimă.

Cei prezenţi au vizionat clipuri despre fenomenul de bullying, prezentări multimedia realizate de elevi,  o expoziţie de afişe tematice, o  scenetă  prin care elevii actori şi-au propus să evidenţieze efectele bullying-ului în şcoală, invitând la toleranţă, prietenie şi iubire, acesta fiind şi mesajul întregii activităţi.

Concluziile activităţii au fost prezentate de dna. prof. Ioniţă Doina care a subliniat ideea că într-o  societate în care afectivitatea, prietenia și respectul își găsesc tot mai  greu loc, fiecare poate contribui la diminuarea fenomenului de bullying prin adoptarea unei atitudini tolerante, de acceptare a celor din jur, fiecare are puterea de a respinge sentimentele negative,   alegându-le pe cele pozitive.

Dna. profesoara şi-a exprimat speranţa ca prin acest gen de iniţiative, toţi factorii responsabili să acţioneze corespunzător şi eficient în vederea stopării fenomenului de bullying şi astfel să scadă violenţa în mediul şcolar.

Astfel, elevi, părinţi şi profesori au încercat împreună să identifice cauzele acestui fenomen frecvent întâlnit în şcoala, precum şi urmările negative asupra copiilor şi nu în ultimul rând, au încercat să  găsească soluţii de diminuare a bullying-ului în şcoli şi de consiliere a victimelor lui.

Şcoala are un rol formator, modelator pentru elevi, deci o influență puternică în ceea ce privește combaterea violenței și discriminării, cu atât mai mult cu cât reprezintă mediul în care elevii îşi petrec cea mai mare parte a timpului.

Cei prezenţi şi-au dat măna şi au strigat în cor ,,Fără ură, cu toleranţă!’’.

 

Prof. Ioniţă Doina

Colegiul Naţional ,,Calistrat Hogaş’’ Tecuci

Scroll Up