Drumuri în stare proastă, gunoi pe domeniul public, câini comunitari, clădiri în paragină=problemele identificate de liceenii din județul Galați în comunitățile lor

În perioada iunie-iulie 2017, Asociația Semper Musica FILIALA TECUCI a realizat o cercetare legată de disponibilitatea implicării în comunitate a liceenilor din județul Galați și problemele acestora din liceele în care învață. Cercetarea a fost sprijinită de Consiliul Județean al Elevilor Galați. În urma centralizării datelor din cadrul chestionarelor online completate de 1.803 liceeni (15-19 ani) din județ au reieșit următoarele rezultate:

  • 44,7% dintre elevii chestionați nu știu sau nu au citit noul statut al elevului;
  • 34,4% dintre răspunsuri menționează că elevii sunt în continuare sancționați pentru nepurtarea uniformei deși aceasta nu mai este obligatorie;
  • La nivel de probleme ale comunităților lor: 47,6% au menționat drumurile în stare proastă din localitățile în care trăiesc, 43% – deșeurile aruncate pe domeniul public de către cetățeni, 41% – câinii comunitari, iar aproape 39% clădirile în paragină;
  • Elevii și-au direcționat 53% dintre răspunsuri către disponibilitatea de a se implica în organizarea de colecte de jucării sau rechizite pentru copiii cu probleme economice, în timp ce 46,9% dintre răspunsuri au mers și în direcția implicării tinerilor în acțiuni de plantare.
  • La nivel de educație, 40% dintre răspunsuri s-au orientat către implicarea elevilor în organizarea de sesiuni de prevenire HIV/SIDA, dar și ateliere/cursuri de engleză/informatică pentru copii (38% dintre răspunsuri)
  • Cât despre implicarea tinerilor în viața publică, 42% dintre răspunsuri au menționat faptul că tinerii s-ar implica în acțiuni de promovare a voluntariatului în comunitate și a educației civice nonformală în rândul tinerilor (39%)

Elevii chestionați și-au ales și grupurile de persoane pe care ar dori să le ajute cu timpul, energia și creativitatea lor, acestea fiind: copiii cu dizabilități (51%), copiii cu probleme economice (47,5%), copiii din centre de plasament (45,3%), vârstnicii (42,4%). 63% dintre respondenți nu erau implicați la momentul cercetării în vreun stagiu de voluntariat. Cei care totuși erau implicați în acțiuni de voluntariat, participau la stagii de voluntariat organizate de propriile licee, însă FĂRĂ CONTRACTE DE VOLUNTARIAT.

Raportul complet al cercetării poate fi consultat AICI  

Eșantion: 1.803 respondenți din 30 de licee din județul Galați cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani. 

Despre Asociația Semper Musica FILIALA TECUCI

Asociația Semper Musica Filiala Tecuci – a luat naștere în iunie 2015 cu ocazia proiectului Voluntar de Tecuci!, inițiativă finanțată de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile prin Fondul ONG, granturile SEE 2009-2014. Filiala Tecuci a Asociației Semper Musica, prin viziunea asumată, are în vedere dezvoltarea unui oraș în care tinerii tecuceni SE IMPLICĂ, MOBILIZEAZĂ comunitatea ȘI REZOLVĂ problemele celor în dificultate. Asociaţia a beneficiat pânâ în prezent de sprijin din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, FARE Network International, Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Galaţi şi diverşilor donatori firme sau individuali din Tecuci.

Despre Consiliul Județean al Elevilor Galați

Consiliul Elevilor este o formă de organizare asociativă a elevilor și reprezintă un factor important al democratizării școlii și a relației elev-profesor. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii își pot alege reprezentanții pe baza principiului reprezentativității. Pot formula puncte de vedere specifice lor și pot elabora propuneri pentru îmbunătățirea calității vieții școlare.

Pentru informații suplimentare despre această știre, vă rugăm să ne contactați la: e-mail: madalin@sempermusica.org, telefon: 0769.986.260. Persoană de contact: Mădălin Ianuș, coordonator proiect, Asociația Semper Musica Filiala Tecuci.

//////

Acest comunicat de presă și cercetarea fac parte din cadrul proiectului “30 de Consilii Școlare ale Elevilor decid că implicarea în comunitate este o prioritate”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Raiffeisen Bank.

Scroll Up