Despre tineri în politică. Se simte cineva cu „musca pe căciulă”? – articol primit de la un cititor

Îţi place politica? Fă din viaţa ta o politică de principii clare, recunoaşte-ţi punctul mort şi adera la lucrurile în care crezi şi le poţi împlinii”. Plecând de la acest citat doresc să privesc spre tineretul politicii tecucene din care fac parte, să recunosc punctul mort şi să actionez, să schimb principiile morale stăpânite cu asprime de puterea meschină.
Conform regulamentelor principalelor partide organizaţiile de tineret trebuie să promoveze doctrina, ideile, să creeze programe specifice tinerilor, să susţină tinerii pentru a ajunge în structurile administraţiei publice, pe baza competenţei, meritocraţiei şi a liberei competiţii.

Plecând de la acest principiu teoretic, orice organizaţie de tineret ar trebuie funcţioneze conform doctrinei. Însă uneori lucrurile stau în mod diferit, puţini sunt acei tineri care aderă la un partid din propria convingere sau pe baza principiilor morale, mulţi dintre membri acestor organizaţii doresc să adere pe baza unor interese personale, iar un număr restrâns adera în baza unor principii.

De cele mai multe ori numărul organizaţiilor de tineret creşte atunci când partidul este la putere, fie la nivel local sau naţional, însă calitatea activităţilor şi a tinerilor nu. La nivel local de cele mai multe ori aceste organizaţii rămân fără membri când partidul se desprinde de structurile administraţiei locale. Acesta este cazul Tecuciului unde de-a lungul anilor, organizaţiile au crescut şi au scăzut în funcţie de cine era primarul oraşului.

Atunci când membri au vârsta între 18 şi 20 de ani nu e o aşa mare problemă lipsa de principii, deoarece nu au definită încă o personalitate politică, când aceştia au profesii pedagogice şi o anumită etate de peste 25 de ani şi se plimba de la un partid la altul alergând după o funcţie, este o dramă. Când un tânăr cu o vârstă şi o profesie schimbă partidul priveşte spre liderul partidului şi se aproprie de cel care seamănă mai mult cu personalitatea sa. Dacă in fruntea unui partid se afla un plagiator ce-şi însuşeşte munca altora, dacă minte şi atacă în mod nejustificat persoanele din jurul său atrage în propriul partid astfel de tineri.     Liderul poate da exemplul, de cele mai multe ori în stânga românească am văzut izbutind exemple negative, cel al liderului ce manevrează tot, ce încalcă orice principiu şi fuge de orice regulă morală. Oameni cu un caracter agresiv, ce au nevoie ca totul să fie aranjat în orice competiţie, deoarece ştiu că valoarea lor este scăzută şi că nu pot face faţă nici unei libere competiţii. Astfel de lideri atrag în jurul lor astfel de tineri.

Am putut vedea în interiorul unui anumit partid, un preşedinte de organizaţie care se definea “principial şi doctrinar” şi părea să ţină cu adevărat la doctrina partidului dând impresia că e diferit de seniori. Însă de pe o zi pe alta fuge tocmai la adversarii politici, doar pentru a obţine şi dumnealui funcţia pierdută cândva. Să treci de la un partid de dreapta la altul, pot înţelege oarecum, dar să treci de la dreapta la stânga peste noapte este împotriva oricărei tip de logică politică.

Pentru a-şi justifica alegerea, invocă libertatea fiecăruia de a alege propriul grup de apartenenţa, dar uita de toate principiile care cândva le promova cu ardoare şi judeca ferm pe oricine trecea dintr-o tabară în alta, dându-se exemplul pozitiv. Ţinând cont de faptul că existau mulţi tineri în acea organizaţie, mă întreb cum văd ei această schimbare radicală? Ce pot învăţa? Când eşti doar membru şi faci o asemenea mutare, nu este prea semnificativ, dar când tu ca lider al tinerilor îţi schimbi opinia de pe o zi pe alta, distrugi speranţele colegilor tăi, dezamăgeşti şi aduci o doză de pesimism în gândul fiecărui tânăr. Cine dă un exemplu negativ este de două ori vinovat, în primul rând deoarece şi-a trădat principiile şi în al doilea rând fiindcă a trădat grupul de prieteni şi colegi pentru a alerga către o funcţie trecătoare, o funcţie ce trece dar lasă semne adânci în caracterul fiecărui om. “Greşeala strămoşilor a fost aceea de a se crede <ultimul număr> dar cum şirul numelor este infinit nu puteau fii ultimii.” zice Evgheni Zamiatin, iar aici intervine greşeala fiecărui tânăr politician care gândeşte doar în mod egoist la propriile interese crezând că după el numai rămâne nimic şi “ultimul va stinge lumina”. Dar, acest tânăr având un caracter la fel de murdar ca noul lider pe care îl urmează, sigur că se simte bine în noua barcă, unde: furtul, minciuna, trădarea şi calomnia sunt principii de bază.

Un om politic trebuie să gândească în perspectiva viitorului dând soluţii pentru societate, dar când tu priveşti interesul personal intri într-un cerc vicios din care politica nu iese de sute de ani. “Tinereţea are cursul curajului, al îndrăznelii, al optimismului nepărtinitor.” Iar mare păcat este atunci când acest optimism nepărtinitor este murdărit de interese ascunse, de falsităţi le personale şi de dualismul demagogic. Ce poţi pierde dacă ai principii? Te poţi lovi de eşec? Istoria are şi bătălii pierdute, dar războiul principiilor îl poţi învinge mereu şi nu ai nevoie de glorie deşartă ci de satisfacţia că tu ca tânăr simplu ai dat un exemplu pozitiv altora şi nu ai căzut în mlaştina intereselor meschine.

Fiecare gând are rostul lui dacă nu îl laşi să se piardă, iar gândul împlinit devine fapta”. Am speranţa că în rândul tinerilor mai există oameni ce nu îşi lăsă gândurile să piară şi împlinesc fapte minuscule dar ce au o semnificaţie măreaţă pentru ceilalţi ce vor să vadă în adânc exemplul pozitiv.

Un tanar Tecucean

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll Up