COMUNICAT DE PRESĂ – O mașină plină cu mesaje antifumat pentru tecuceni

Tecuci, 26.11.2015: Elevii Colegiului Național “Calistrat Hogaș”, din Tecuci, au atras atenția comunității asupra efectelor fumatului, printr-o campanie inedită, ce a avut loc duminică – 22 noiembrie – în Parcul Central.  

Campania antifumat a liceenilor a constat în strângerea de mesaje de la cetățeni cu privire la efectele fumatului atât asupra fumătorilor activi, cât și asupra celor pasivi, mesaje care apoi au fost lipite pe un autoturism amplasat în Parcul Central. După mai multe ore de vorbit cu cetățenii orașului, liceenii au reușit să strângă sute de mesaje de sprijin pentru cei care se gândesc să renunțe la acest viciu, dar și pentru cei care încă nu fumează, dar se gândesc să înceapă.

Campania propusă de tineri vine în contextul în care, conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime, dintre care peste 600.000 sunt fumători pasivi. Tot OMS precizează că, riscul unui fumător pasiv de a face cancer pulmonar este de peste 100 de ori mai mare decât al unei persoane care a locuit/muncit 20 de ani într-o clădire construită cu azbest. 

Campanie elevilor a beneficit de sprijin din partea Asociației Semper Musica, organizație activă în Tecuci înca din anul 2014, odată cu demararea proiectului – Doar EU! -, inițiativă de prevenire HIV în rândul liceenilor. În prezent, asociația organizează proiectul – Voluntar de TECUCI! – prin care încearcă creșterea accesului tinerilor de liceu la oportunități de voluntariat reale în Tecuci.

Andrada Pătrășcanu, Președintele Consiliului de Elevi al Colegiului Național “Calistrat Hogaș”, menționează: “Am inițiat această activitate din mai multe motive, cel mai importand fiind că îmi doresc foarte mult să creez o atmosferă plăcută, de prietenie, între mine și toți colegii din liceu. Scopul meu, în acest moment și din postura de președinte al Consiliului de Elevi, este de a reuși să îi unesc și să îi motivez pe colegii mei să facem împreună lucruri inedite, lucruri care ne vor dezvolta atât personal, cât și profesional. De data aceasta, am realizat această campanie împotriva fumatului pornind de la  numărul semnificativ de tineri care au acest viciu și pe care am dorit să îi motivăm fie să își reducă numărul de țigări fumate zilnic, fie efectiv să renunțe. Dacă prin această activitate, cel puțin câțiva tineri vor înțelege că fumatul le dăunează, înseamnă că ne-am îndeplinit scopul!” 

Bogdan Istrate, Președintele Filialei Tecuci a Asociației Semper Musica, menționează: “A fost o bucurie să îi vedem pe tineri venind către noi cu o asemenea campanie ambițioasă și inedită. De obicei, mergem noi către ei cu tot felul de inițiative, însă de data aceasta Andrada și echipa ei au pus bazele acestei activități, fără ca noi să intervenim asupra conceptului, pornind de la ceea ce vor să transmită cetățenilor. S-au mobilizat frumos și au reușit să strângă de la tecuceni, în doar câteva ore, sute de mesaje de sprijin pentru cei care au în intenție să renunțe la fumat. Cred ca este un exemplu de activitate de atragere a atenției într-un mod neconvențional și de impact.”

Pentru informații suplimentare despre această activitate, vă rugăm să ne contactați la: Andrada Pătrășcanu, Președinte Consiliul Elevilor Colegiul Național “Calistrat Hogaș”, telefon: 0733 681 208.

Scroll Up