„Cântă de răsună lunca” ediția a XXVII-a Tecuci – 27-28 august 2016

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Interjudețean de Folclor „Cântă de răsună lunca” se va desfășura la Tecuci în zilele de 27 și 28 august 2016.

PROGRAMUL FESTIVALULUI 

27  AUGUST 2016

Ora   15.00 – Sosirea invitaților  la sediul Casei de Cultură ( Tecuci, 1 Decembrie 1918, nr. 62)

Ora  16-17 – Parada portului popular pe traseul  Casa de Cultură Tecuci  –  Parcul „Regina Elisabeta” din „B-dul Victoriei” .

Ora   17:30 – Deschiderea primei seri a festivalului  

PARTICIPĂ:

 • GRUPUL FOLCLORIC „OMĂTUȚA” al Casei de Cultură Tecuci;
 • ANSAMBLUL FOLCLORIC „MOȘTENITORII”, Comuna Fruntișeni, Jud. Vaslui;
 • ANSAMBLUL FOCLORIC „COLINDĂTORII”, Galați;
 • GRUPUL FOLCLORIC „ALTIȚA” al Casei de Cultură Tecuci;
 • GRUPUL FOLCLORIC „DOINA MÂNDREI”, Comuna Corod, Jud. Galați;
 • ANSAMBLUL FOLCLORIC „TRANDAFIR UMBRĂREȘTEAN”, Comuna Umbrărești, Jud. Galați;
 • GRUPUL FOLCLORIC „FLORILE CÂMPULUI”, Comuna Cudalbi, Județul Galați;            

RECITAL – ORA 19:00 – MIOARA VELICU 

28 AUGUST 2016

Ora   15.00 – Sosirea invitaților  la sediul Casei de Cultură ( Tecuci, 1 Decembrie 1918, nr. 62)

Ora  16:00 – 16:45 – Parada portului popular pe traseul  Casa de Cultură Tecuci  –  Parcul „Regina Elisabeta” din B-dul Victoriei’ .

Ora   17.00 – Deschiderea celei de-a doua seri a festivalului;

PARTICIPĂ:

 • GRUPUL FOLCLORIC „CIOBĂNAȘUL”, Galați
 • ANSAMBLUL TRADIȚIONAL „JUNII PETRILENII”, Petrila, Jud. Hunedoara;
 • ANSAMBLUL FOLCLORIC „DOINA COSTEȘTILOR”, Sat Costești, Comuna Răchiți, Jud. Botoșani;
 • ANSAMBLUL FOLCLORIC „NISTOREANCA”, Comuna Nistorești, Jud. Vrancea;
 • ANSAMBLUL FOLCLORIC „DOINA SIMILEI”, Comuna Al. Vlahuță, Jud. Vaslui;
 • ANSAMBLUL FOLCLORIC „CĂRĂȘELUL”, Comuna Găiceana, Jud. Bacău;
 • ANSAMBLUL FOLCLORIC „RAPSOZII IVEȘTILOR”, Comuna Ivești, Jud. Vaslui;
 • ANSAMBLUL DE DANSURI GRECEȘTI „PANDORA” Brăila;
 • GRUPUL FOLCLORIC „MOVILENII”, Comuna Movileni, Jud. Galați

Recital – ora  20:30 – VASILICA TONU 

 

Scurt istoric – Festivalul Interjudețean de Folclor – „Cântă de răsună lunca”

În urmă cu 40 de ani debuta în Tecuci un concurs interjudețean de folclor care încă după primele sale ediții avea să devină un autentic brand cultural al acestor locuri: Festivalul interjudețean de folclor „Cântă de răsună lunca”.  Evenimentul a reprezentat o frumoasă inițiativă de a-i aduce în fața publicului tecucean pe interpreții cântecului, dansului și portului popular, a datinilor și a obiceiurilor românești atât de frumos prezentate în cultura română de două mari personalități născute nu departe de aceste locuri: folcloriștii Tudor Pamfile (Țepu) și Petru Caraman (Vârlezi).

Festivalul a debutat în anul 1968 când România se mai găsea încă într-o perioadă de oarecare deschidere culturală, iar la conducerea Casei de Cultură se găsea profesorul Constantin Filiță, cel care împreună cu fostul director Eiber Lutfac, au avut ideea organizării acestei frumoase sărbători a cântecului, dansului și portului popular.

Dacă la început organizatorii și-au propus doar promovarea tradițiilor din toată zona Moldovei, pe parcursul anilor, aria etno-folclorică a participării s-a extins peste Carpați, în Transilvania, (județele Bistrița Năsăud, Alba, Sibiu), Muntenia (județele Brăila, Buzău, Teleorman, Gorj), Dobrogea (județele Tulcea și Constanța), dar și dincolo de Prut în Basarabia.

Primele ediții ale concursului au fost programate in luna iunie și au avut ca loc de desfășurare Parcul Crâng, lângă fosta grădină zoologică. Ulterior data de desfășurare a fost schimbată în luna septembrie, iar scena a fost mutată în Parcul 1 Mai. Evoluția artistică a dansatorilor, a orchestrelor, a soliștilor vocali și instrumentiștilor a fost în atenția unor jurii formate în cea mai mare parte din specialiști în folclor, personalități ale vieții culturale naționale, precum și cercetătoarea Steluța Popa, compozitorii Constantin Arvinte, Ludovic Paceag, maeștrii coregrafi Tita Sever, Teodor Vasilescu, Aurelian Ciornei.

Nu în ultimul rând trebuie amintit că din juriul festivalului au făcut parte de-a lungul anilor și mari interpreți ai muzicii populare românești: Lucreția Ciobanu, Ștefania Rareș, Maria Ciobanu, Mioara Velicu, Maria Bararu, Laura Lavric, Maria Pietraru.

Toată această prezentare a festivalului interjudețean Cântă de răsună lunca”, întrerupt după anul 1995, pledează argumentat ideea că el a reprezentat un brand cultural al Tecuciului, iar readucerea lui în actualitate de către Casa de Cultură, după aproape 20 de ani de absență, nu face decât să reașeze în mod binemeritat acest eveniment în calendarul marilor concursuri naționale de folclor.

Acest festival îşi propune să ofere un cadru prielnic de afirmare a muzicii şi dansului popular românesc, dar şi stimularea cercetării, păstrării şi valorificării tradiţiilor muzicale, coregrafice şi etnografice ale folclorului românesc.

Cântă de răsună lunca ediția a XXVII-a Tecuci - 27-28 august 2016 - afis

Scroll Up