Campanie anti-fumat organizată de liceenii  Colegiului Național „Spiru Haret” din Tecuci

Campanie anti-fumat organizată de liceenii Colegiului Național „Spiru Haret” din Tecuci

Am primit următorul Comunicat de presă din partea Asociației Semper Musica:

Tecuci, 21.08.2015: Asociația Semper Musica – singura organizație din România finanțată de Fundația MTV Staying Alive din America, împreună cu elevii din cadrul Colegiului Național „Spiru
Haret”, din Tecuci, și sprijinită de Societatea Zone Verzi Tec, atrage atenția cetățenilor orașului, în mod special tinerilor, asupra efectelor fumatului în exces printr-o inițiativă neconvențională – o instalație montată în Parcul “Alexandru Ioan Cuza”, în fața Catedralei “Sf. Gheorghe”.

Instalația montată în parc constă în amplasarea de 30 de pancarte care conțin câteva argumente pe care un fumător le-ar putea lua în considerare, în situația în care își dorește fie să reducă numărul de țigări fumate, fie să renunțe la acest viciu. Motivele enumerate sunt atât legate de banii cheltuiți lunar pentru întreținerea acestui comportament, de faptul că fumatul le dăunează celor din jur care sunt fumători pasivi, cât și de numărul mare de victime făcute anual de acest viciu și deteriorarea progresivă a organismului: îmbătrânirea tenului, îngălbenirea dinților, riscul apariției cancerului pulmonar etc.

Evenimentul public vine în contextul în care, conform Eurobarometrului 385, lansat de Comisia Europeană în 2012, în Uniunea Europeană, se consumă în medie 14/20 țigări pe zi. De asemenea, conform EURactiv.ro, 43,1% dintre fumătorii români au început să fumeze zilnic la vârsta de 17-19 ani. Pornind de la numărul de țigări fumate într-o zi de către o persoana – 14/20, ajungem la un număr total de pachete de țigări, fumate pe lună, de aproximativ 20. De asemenea, conform Societății Române de Pneumologie, riscul unui fumător pasiv de a dezvolta cancer pulmonar este de peste 100 de ori mai mare decât al unei persoane care a locuit/muncit 20 de ani într-o clădire construită cu azbest. Pornind de la aceste date, tinerii din echipa locală de proiect au considerat extrem de relevant pentru comunitatea tecuceană să înțeleagă, încă o dată, că fumatul dăunează grav sănătății personale și celor din jur.

Inițiativa tinerilor face parte din Proiectul <Eu, Tu, Noi!>, proiect organizat de Asociația Semper Musica în parteneriat cu Colegiul Național „Spiru Haret” din Tecuci și care include organizarea de sesiuni de educație non-formală adresate liceenilor cu privire la voluntariat, spirit civic și implicare comunitară, cursuri pentru părinții acestora pentru oferirea de instrumente de lucru cu copiii lor în ceea ce privește inițiativele proprii de implicare în comunitate, un studiu online pentru identificarea problemelor orașului, din perspectiva tinerilor, și nu în ultimul rând, organizarea a 6 intervenții comunitare, gândite chiar de tineri, de ajutorare a celor aflați în nevoie sau de atragere a atenției cetățenilor/autorităților asupra problemelor orașului.

Proiectul EU, TU, NOI este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Despre Semper Musica
Asociația Semper Musica este singura organizație din România finanțată de Fundația MTV Staying Alive din America, fiind o organizație activă în domeniul educației pentru sănătate adresată tinerilor, reducerii nivelului de discriminare al tinerilor care fac parte din diverse grupuri vulnerabile, promovării unei alimentații sănătoase și dezvoltării de proiecte comunitare în vederea implicării tinerilor și adulților în rezolvarea problemelor comunităților din care fac parte.

Pentru informații suplimentare despre Proiectul <Eu, Tu, Noi!> sau despre această activitate, vă rugăm să ne contactați la:

Bogdan Mihai Istrate

Coordonator proiect
Asociația Semper Musica
Email: office@sempermusica.org
Telefon: 0721 848 566
www.sempermusica.org

 

Scroll Up