6 Mici Biblioteci Gratuite vor fi disponibile în Tecuci, începând cu luna aceasta – Comunicat

Tecuci, 01.09.2015:  Asociația Semper Musicasingura organizație din România finanțată de Fundația .MTV Staying Alive din America, sprijinită de Societatea „Zone Verzi Tec”,  împreună cu elevii din cadrul Colegiului Național „Spiru Haret”, din Tecuci, lansează mișcarea – Micile Biblioteci Gratuite din parcuri, o inițiativă prin care se dorește promovarea cititului în rândul comunității tecucene, în mod special, în spațiile publice.

Inițiativa – Micile Biblioteci Gratuite – este inspirată din mișcarea americană – Free Little Library – care își dorește creșterea accesului tinerilor și comunităților la literatură. În acest sens, mai multe căsuțe din lemn, similare cu cutiile poștale americane, sunt postate între casele și în parcurile din America, casuțe în care se găsesc cărți gratuite de citit. Pornind de la aceeași idee, au fost dezvoltate 6 căsuțe din lemn, care apoi au fost personalizate de către tinerii voluntari din cadrul Colegiului Național „Spiru Haret”. Micile Biblioteci Gratuite au fost instalate astfel: 3 căsuțe în Parcul Alexandrul Ioan Cuza și incă trei în Parcul Regina Elisabeta. Cei pasionați de lectură, dar și de plimbări în parc, pot accesa micile biblioteci, în acestea găsindu-se mai multe volume de carte donate de tineri, care pot fi citite la fața locului sau împrumutate, singura regulă fiind: IEI O CARTE.PUI O ALTA ÎN LOC!

Evenimentul vine în contextul în care atât în Europa, cât și în România, cititul este în scădere față de 2007, cu 3% respectiv 7 %, conform Comisiei Europene prin Eurobarometrul cu privire la participarea și accesul cetățenilor la cultură, lansat în noiembrie 2013.  Conform cercetării, principalele motive pentru care românii nu mai citesc sunt lipsa interesului (22%), lipsa timpului (49%), dar și lipsa accesului la cărți sau/și biblioteci în anumite zone (14%), 3% fiind de părere că cititul este scump. Totuși, când vine vorba de cititul ziarelor, 55% dintre români preferă ziarele și articolele apărute online, procent mai mare decât media europeană de 53%.

De asemenea, conform Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală prin Barometrul de consum cultural 2014 – Cultura, între global și local* -, doar 18% dintre români citesc în fiecare zi, în timp ce 39% nu au citit nici măcar o carte în 2014; 79% nu au mers deloc la bibliotecă anul trecut.

* Volumul eşantionului a fost de 1.260 de persoane, cu o eroare maximă tolerată de +/- 2,8%, la un nivel de încredere de 95%. Eşantionul a conţinut un boost de 840 de persoane din Bucureşti, care a produs un subeşantion reprezentativ pentru Capitală, cu o eroare maximă tolerată de +/- 3,4%, la un nivel de încredere de 95%.

Inițiativa tinerilor face parte din Proiectul <Eu, Tu, Noi!>, proiect organizat de Asociația Semper Musica în parteneriat cu Colegiul Național „Spiru  Haret” din Tecuci și care include organizarea de sesiuni de educație non-formală adresate liceenilor cu privire la voluntariat, spirit civic și implicare comunitară, cursuri pentru părinții acestora pentru oferirea de instrumente de lucru cu copiii lor în ceea ce privește inițiativele proprii de implicare în comunitate, un studiu online pentru identificarea problemelor orașului, din perspectiva tinerilor, și nu în ultimul rând, organizarea a 6 intervenții comunitare, gândite chiar de tineri, de ajutorare a celor aflați în nevoie sau de atragere a atenției cetățenilor/autorităților asupra problemelor orașului.

Proiectul EU, TU, NOI este realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Despre Semper Musica                                                                                                                                            

Asociația Semper Musica este singura organizație din România finanțată de Fundația MTV Staying Alive din America, fiind o organizație activă în domeniul educației pentru sănătate adresată tinerilor, reducerii nivelului de discriminare al tinerilor care fac parte din diverse grupuri vulnerabile, promovării unei alimentații sănătoase și dezvoltării de proiecte comunitare în vederea implicării tinerilor și adulților în rezolvarea problemelor comunităților din care fac parte.

Pentru informații suplimentare despre Proiectul <Eu, Tu, Noi!> sau despre această activitate, vă rugăm să ne contactați la:                                                                                                                           

Bogdan Mihai Istrate                                                                                                                               

Coordonator proiect
Asociația Semper Musica
Email: office@sempermusica.org
Telefon: 0721 848 566
www.sempermusica.org

Posted by Tecuceni on 1 Septembrie 2015

Posted by Tecuceni on 2 Septembrie 2015

Scroll Up