24 Ianuarie la Tecuci – depunere de coroane și retragere cu torțe

24 Ianuarie la Tecuci – depunere de coroane și retragere cu torțe

Tecucenii sunt invitați în după-amiaza zilei de 24 ianuarie, în zona centrală, la o serie de manifestări pentru a omagia împreună 156 ani de când a fost înfăptuită Mica Unire.
Astfel, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Parcul Central, în apropierea Catedralei, va fi un ceremonial religios, depuneri de coroane, scurte alocuțiuni, iar apoi, tecucenii doritori se vor putea prinde în Hora Unirii.
Seara se va încheia printr-o minunată retragere cu torțe ale militarilor, cercetașilor și altor participanți.
Vă așteptăm cu drag!

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unirea statelor : Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll Up